Tagi

III Nagroda w konkursie Loft Design - autor: Karol Ciepliński (Kraków)

Karol Ciepliński, 2011-09-30
Ona, grafik designer, freelancer, dynamiczna, młoda kobieta, która zakochała się w Nim - zdolnym muzyku jazzowym. Po wspólnie spędzonych wakacjach w Nowym Jorku, zafascynowani klimatem miasta, a zwłaszcza nowojorskiego Soho, postanowili zamieszkać w lofcie.

Ich 76 metrowe mieszkanie zlokalizowane na ostatnim piętrze składa się z parteru oraz antresoli. Jako, że obydwoje prowadzą intensywny tryb życia, on ciągle na próbach, ona non stop "pracująca z kolorem" postanowili w mieszkaniu stworzyć sobie oazę, w której mogliby odpocząć od natłoku krzykliwych barw i form. Dzięki zastosowaniu 3 podstawowych materiałów: surowego żelbetu, jasnego tynku mineralnego oraz cegły klinkierowej naturalnym, brunatnym kolorze powstało spokojne wnętrze, w którym główną rolę odgrywa gra światła i geometrycznych form.

Układ przestrzenny mieszkania był punktem wyjścia do stworzenia 2 stref - dziennej i nocnej. Na pierwszym poziomie został zlokalizowany salon z kuchnią oraz WC . Głównym założeniem było uwolnienie przestrzeni i stworzenie przestronnego, jasnego wnętrza. W strefie wejściowej został wstawiony "biały prostopadłościan", kryjący w sobie liczne szafy (właścicielom zależy na utrzymaniu porządku w surowym wnętrzu, a liczne schowki dają taką możliwość), pion instalacyjny oraz WC. Biała forma gładkiego tynku kontrastuje z surowym, nieotynkowanym sufitem. Żelbetowa płyta nad kuchnią i przykrywająca część strefy dziennej celowo została postawiona bez wykończenia, a biegnące po surowym żelbecie przewody elektryczne dodatkowo podkreślają industrialny charakter wnętrza. Zasadą dla zastosowania materiałów był podział wynikający z układu mieszkania. Ściany graniczne zostały obłożone cegłą. Elementy konstrukcyjne - strop - pozostały żelbetowe, a nowe (wstawione) formy zostały otynkowane.

Marzeniem inwestorów było posiadanie kominka, który dodatkowo ociepliłby surowe wnętrze loftu. Żeby uniknąć przewodów, które mogłyby zawężać schody na antresolę lub przestrzeń wyższej części salonu , zastosowano biokominek. Obłożony czarnym, polerowanym marmurem (Black Galaxy) tworzy ze ścianą, za którą wiją się schody zabiegowe geometryczną płaszczyznę nadającą części dziennej elegancki, nowoczesny wygląd. Zarówno ona jak i on są fanami kina. Ściana nad biokominkiem wykorzystana została
z myślą o pasji młodych właścicieli - miejsce do wyświetlania filmów z projektora. Na ścianie położony jest brunatno brązowy klinkier, który jest doskonałym tłem dla jasnych mebli oraz dla geometrycznej formy ściany projekcyjnej z "domowym ogniskiem".

Kuchnia została zaprojektowana w sposób minimalistyczny. Posiłki zazwyczaj jadają na mieście, dlatego sprzęty kuchenne zostały ograniczone do minimum. Główną rolę w kuchni odgrywa stół, który oprócz zwykłej funkcji pełni też rolę blatu roboczego przy którym chętnie pracują. Wzdłuż ściany kuchennej z oknami zaplanowano miejsce na regały mieszczące Jego fonotekę i Jej albumy z design'em.

Antresola, to miejsce wypoczynku. Zaprojektowana została w surowym żelbecie skontrastowanym z gładkimi powierzchniami tynkowanych ścian oraz dużym łóżkiem z pikowanego materiału. Przy sypialni zaprojektowano komfortową łazienkę, w której tynk dla odmiany jest w elektryzującym kolorze kiwi mający rano dać zastrzyk energii do pracy, a wieczorem w połączeniu z delikatnym, punktowym oświetleniem relaksować podczas kąpieli w obszernej wannie. Przy sypialni zlokalizowano duże szafy oraz miejsce na pralkę ukrytą we wnęce w ścianie. Dzięki temu łazienka oprócz swoich podstawowych funkcji stała się również miejscem relaksu.

Mieszkanie zaprojektowane w naturalnym kolorze drewna, cegły, kamienia wpisuje się w modny nurt EKO i jest doskonałą wizytówką i tłem dla dynamicznego stylu życia młodych, twórczych ludzi.

Komentarze: 1
Wydrukuj artykuł



Aby dodać komentarz, Zaloguj się!