Tagi

II Nagroda równorzędna w konkursie Loft Design - autor: Jerzy Sulikowski (Kraków)

Jerzy Sulikowski , 2011-09-30
Projektowany loft to dwu-kondygnacyjne mieszkanie na trzeciej i czwartej kondygnacji, zlokalizowane w północno- zachodniej części budynku. Został zaprojektowany do zamieszkania przez 3 osobową rodzinę (rodzice wolnych zawodów, z których jedna osoba pracuje w domu oraz dziecko w wieku przedszkolnym).

Poziom pierwszy to rozświetlona otwarta przestrzeń, łącząca hol, salon z aneksem kuchennym oraz wc, gabinet do pracy i pokój dzienny przeznaczony dla dziecka. Poziom drugi stanowi przestrzeń prywatna; sypialnię z łazienką oraz antresolę, której częściowo przeszklona podłoga jest miejscem odpoczynku, kontemplacji, lub stanowi miejsce zabawy dziecka. Przeszklona podłoga pozwala na swoiste połączenie obydwu poziomów, wykorzystuje przestrzeń, nie ograniczając swobody przenikania światła. W przyszłości może zostać ona połączona z sypialnią dziecka, powiększając tym samym jej powierzchnię.

Klimat wnętrz to połączenie bieli ścian, zróżnicowanych fakturowo (cegła) oraz postarzałej podłogi z desek dębowych bielonych. Kontrastującymi elementami są grafitowe wykończenia stolarki okiennej oraz drzwiowej (filunki i opaski, ramki obrazowe, a także mebli (blaty kuchenne)). Najważniejszą ideą projektową było zamierzenie mnożenia światła i przestrzeni, dwóch najważniejszych elementów życia współczesnego. Klientowi pozostawiono możliwość uzupełnienia klimatu wnętrza o kolorowe dodatki według gustu i upodobań, stąd idea pozostawienia pustych ram obrazowych na ścianach oraz nie definiowanie innych dodatków wystroju wnętrz, wszak loft to wolność kreaowania przestrzeni i indywidualny styl.

Wyposażenie oraz zestawienie podstawowych materiałów:

Kuchnia - płytki podłogowe ceasar reflex white 60x60, fronty mebli mdf malowany na biało i lakierowany na wysoki połysk. uchwyty frezowane. blat z czarnego granitu. Oświetlenie halogenowe nastropowe, oprawy podwójne.

Salon - meble wypoczynkowe oraz hokery ze stali nierdzewnej, wykończone beżowo-białą naturalną skórą. Stolik kawowy ze stali nierdzewnej ze szklanym blatem. Lampa wisząca nad stolikiem.

Wc - płytki caesar reflex white 30x60, umywalka oraz miska koło quattro.

Gabinet - biblioteka wg projektu na zamówienie, z drzwiami z mdf malowanego na biało i lakierowanego na połysk. Biurko oraz fotel.

Pokój dziecka - szafa biblioteczna jak w gabinecie, wnęki z frontami na zabawki. Biurko oraz fotel.

Antresola - fotel z podnóżkiem wykończony białą skórą.

Sypialnia dziecka - łóżko oraz szafki przy ściance kolankowej.

Sypialnia rodziców - podwójne łóżko, garderoba (szafa 60 cm oraz półki 35 cm), dodatkowe elementy wg gustu inwestora.

Łazienka - płytki caesar reflex white 30x60, 60x60, wyposażenie koło quattro.

Pozostałe elementy wyposażenia do wyboru przez inwestora, lub w konsultacji z projektantem celem uzyskania indywidualnego stylu, spełnienia potrzeb i gustu mieszkańców.

Komentarze: 0
Wydrukuj artykuł



Aby dodać komentarz, Zaloguj się!