Tagi

Wyróżnienie równorzędne w konkursie Loft Design - autor: Wojciech Wiatr (Będzin)

Wojciech Wiatr , 2011-09-30
Cztery osoby pod jednym dachem różniące się charakterem, a przede wszystkim doświadczeniem życia codziennego. Jak pogodzić dorastające dzieci wchodzące w dojrzały wiek z ustabilizowanym życiem ich rodziców zachowując indywidualizm każdego z osobna?

Struktura i funkcja
Główne zadanie polegało na uzyskaniu jak największej swobody przestrzennej w mieszkaniu, zarówno w rzucie jak i w przekroju. Dążenie do tego by bez pomocy ścian, "zaprogramowana" powierzchnia spełniała swoją funkcję jednocześnie nie tracąc charakteru.

Charakterystykę mieszkania podzieliłem na 2 części: ogólną i prywatną.
Rozróżnia je wykończenie powierzchni posadzek. W ogólnej (pokój dzienny, jadalnia, kuchnia, antresola i komunikacja, która je spina) zastosowałem posadzkę żywiczną białą. Jest dobrym tłem dla codziennego życia mieszkańców, zmienności trybu dnia, rearanżacji pomieszczeń w miarę narastających potrzeb. Odbijające się w niej poszczególne elementy domu, a w szczególności światło dzienne nadaje wnętrzu dynamikę i pobudza do działania.

Część prywatna (sypialnia rodziców i pokoje dzieci) jest stonowana. Wykańczają ją deski wykonane z jesionu. Jest to jasne drewno dające wiele ciepła w ogólnym odbiorze.
Całość mieszkania ma bardzo demokratyczny charakter. W ogólnej części spotykamy się, dyskutujemy, stykamy się z różnymi opiniami, wymieniamy poglądy, przeżywamy wspólne chwile, gotujemy, konsumujemy, wypoczywamy na sofie lub idziemy na taras, który jest formą przedłużenia pokoju dziennego.
Taras obłożony jest donicami z kwiatami, krzewami. Rozróżniamy delikatną granicę, która dzieli go na część dostępną z pokoju dziennego i część przypisaną do sypialni rodziców. Powierzchnia tarasu jak i donice wykończona jest z tarasowych desek wykonanych z jasnego dębu.

Zaaranżowane miejsce spotkań czy relaksu na antresoli jest niejako "przedłużeniem" pokoju dziennego w pionie. Jest to miejsce gdzie możemy przebywać razem z innymi mieszkańcami będącymi w pokoju dziennym, ale niekoniecznie na tym samym poziomie. Powoduje to, że czytając nie musimy iść do oddzielnego pokoju, a odnajdujemy intymność i spokój. Jest to doskonała przestrzeń spajająca pokoje dzieci z pozostałą częścią mieszkania charakteryzująca się tym, że ma niesamowity widok na południową część miasta.

W mieszkaniu udało się wygospodarować dodatkowe pomieszczenie na parterze przy drzwiach wejściowych. Jest to miejsce, które może być określone indywidualnie w zależności od zapotrzebowania mieszkańców. Można je przeznaczyć na biuro dla rodziców, biblioteczkę czy pokój do zadań audiowizualnych. W projekcie zaproponowałem salkę fitness połączoną z małym zestawem do ćwiczeń, a nawet workiem treningowym. Pomieszczenie to oddzielone jest składaną akustyczną przegrodą. Po złożeniu ścianki, przestrzeń otwiera się na pozostałą część mieszkania nadając mu dynamizm i transparentności. Całość mieszkania dopełniają, ale także tworzą, meble i grafiki, mające na celu wprowadzenie koloru oraz podkreślenie indywidualności pomieszczeń jak i mieszkańców.

Komentarze: 0
Wydrukuj artykuł



Aby dodać komentarz, Zaloguj się!